De kunstenaars groep Ateliers Uden Buiten (AUB) heeft het plan opgepakt om in het weekeinde van Hemelvaart een korte kunstmanifestatie op touw te zetten in het teken van Mondriaan. De kunstschilder zocht honderd jaar geleden rust en inspiratie in Uden

Contents

Op de fiets net als Mondriaan Piet Mondriaan
De kunstschilder zocht honderd jaar geleden rust en inspiratie in Uden

De kunstenaars groep Ateliers Uden Buiten (AUB) heeft het plan opgepakt om in het weekeinde van Hemelvaart een korte kunstmanifestatie op touw te zetten in het teken van Mondriaan. De kunstschilder zocht honderd jaar geleden rust en inspiratie in Uden. Met dat thema zijn vijf beeldende kunstenaars aan het werk gegaan. Zoals de plannen er nu uitzien wordt het een fietsfestijn voor kunstliefhebbers. Mondriaan trok honderd jaar geleden per fiets door de omgeving van Uden, dat kan nu weer.

Schildersezel

De kunstenaarsgroep heeft haar domicilie bij vestzaktheater Naat Piek aan de PNEM straat in Uden. Die locatie wordt dan ook het centrale punt van waaruit alles gaat ge beuren. Antoon Versteegde legt uit dat Mondriaan een speciale fiets had met zijsteunen en een schildersezel erop. Een ieder die daar zin in heeft kan op Hemelvaartsdag op die zelfde wij ze het Udense buitengebied in trekken om een tekening of schilderij te maken. De organisatie zorgt voor kleine doeken en schildersmateriaal. Al die werkjes kunnen dan in datzelfde weekeinde op zaterdag en zondag tentoongesteld worden. De ateliers van Karel van den Biggelaar, Genoveef Lukassen, Henk Biesterbos, Sylvia Dekker en Antoon Versteegde zijn die dagen opengesteld om de schilderijen verder af te werken. De kunstenaarsgroep wil graag een happening organiseren met een goed concept. Bovendien moet het kostendekkend zijn. Het hele plan staat nog in de steigers. Zo kan het zijn dat er bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd gaan worden. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks vervolg gaat krijgen. In elk ge val is men nog op zoek naar een Boogie Woogie band. De latere schilderijen van Mondriaan die hij in New York maakte noemde hij naar deze muziek stijl.