Ik ben geen Mondriaan-deskundige," zegt Frits Becht, "maar ik denk wel dat de periode die hij in Uden door heeft gebracht cruciaal is geweest voor zijn ontwikkeling.

Contents

Mondriaan doet Uden aan voor rust en inspiratie Piet Mondriaan
Ik ben geen Mondriaan-deskundige," zegt Frits Becht

"Ik ben geen Mondriaan-deskundige," zegt Frits Becht, "maar ik denk wel dat de periode die hij in Uden door heeft gebracht cruciaal is geweest voor zijn ontwikkeling. Hij heeft zich teruggetrokken uit het drukke wereldje in Amsterdam, heeft nadrukkelijk de rust gezocht. Hij kreeg een sympathieke ontvangst in Brabant. Deze periode heeft zeker bijgedragen aan de ontwikkeling in zijn werk."

UDEN - In 2004/2005 was het honderd jaar geleden dat de kunstenaar Piet Mondriaan naar Brabant kwam om er rust te zoeken en inspiratie op te doen. Dat vonden de leden van beeldende kunstenaarsvereniging 'Ateliers Uden Buiten' een prima aanleiding om een levendige kunstmanifestatie te organiseren. Het ateliergebouw van hun vereniging (AUB) ligt immers pal aan de in 1994 uitgestippelde, maar inmiddels verdwenen Mondriaan fietsroute die de geïnteresseerde cultuurvorser langs alle inspirerende bronnen leidde waaruit Mondriaan heeft kunnen putten.

De route begon op het naar hem vernoemde Mondriaanplein, een parkeerterrein in het winkelcentrum van Uden. Hierna kwam men door de winkelstraat waar vorige eeuw het huis stond waar Mondriaan woonde, maar dat heeft moeten wijken voor een modern ogende winkelpui. Vervolgens fietste men langs een standerdmolen die enigszins lijkt op de molens die Mondriaan begin vorige eeuw in Brabant schilderde. Daarna doorklieftde men een paar naoorlogse nieuwbouwwijken om uiteindelijk in het bosrijke buitengebied ten noorden van Uden te belanden.

Juist in deze omgeving werken nog dagelijks de Udense kunstenaars die het initiatief hadden genomen voor de kunstmanifestatie: Sylvia Dekker en Antoon Versteegde. De manifestatie werd gehouden onder auspiciën van de Mondriaan.Org. Er zijn nog wel toekomstplannen voor een symposium over Artists-in-Residence en een aantal bijzondere voorstellingen, lezingen en voordrachten in het vestzaktheater Naat Piek waarbij er speciale aandacht zal zijn voor Boogie Woogie, Moderne Dans en Poëzie. Daarover later meer, op deze website...